skip to Main Content

A klíma mosás

Légkondicionálók tisztítási módszere, vegyszer és nagy nyomású vízsugár segítségével.

A klíma mosás technológiai leírása beltéri egységek esetében

A beltéri egység szűrőinek, légterelő és burkolati elemeinek leszerelése után, a klíma belső alkatrészeit a szennyeződésnek megfelelő minőségű és mennyiségű klímatisztító vegyszerrel, teljes felületükön be kell permetezni. Oldalfali egységeknél a ventilátor és a kondenztálca kiszerelése elkerülhető, mennyezeti kazettás klímáknál a kondenztálcát is le kell szerelni.

A vegyszer behatási idejének letelte után az összes belső felületet nagy nyomású vízsugár segítségével tisztára kell mosni, illetve ki kell öblíteni. Elsőnek a járókereket, utána a hőcserélőt és a kondenztálcát, majd ismét a járókereket. Amennyiben a járókerék második mosásánál még penészdarabkákat mos ki a víz, a műveletsort meg kell ismételni. A mosással a klímatisztító szernek is távoznia kell.

A burkolati és légterelő elemeket mosogatás és azt követő folyó vizes öblítés után száraz állapotban lehet visszaszerelni a már kimosott beltéri egységre.

A használt cserélhető szűrőket, az esetleges újrafertőzés miatt nem lehet visszahelyezni a tiszta gépbe.

Anyagfelhasználás

A jelenleg beszerezhető legjobb minőségű anyagok és szerszámok felhasználásával, egy átlagos, enyhén szennyezett 3,5kW-os oldalfali beltéri egység mosáshoz minimum 6-7 dl jó minőségű klímatisztító vegyszer és legalább 5 l víz szükséges. Erősebb szennyezettség esetén ennek a mennyiségnek akár háromszorosával is lehet számolni.
A mosáshoz nem használhatóak olyan illatosított tisztítószerek, melyek képesek elfedni, vagy akár csak csökkenteni is a klíma mosás előtti, esetleges  kellemetlen szagát.

Megjegyzés

A barkács és kemping célokra gyártott akkumulátoros mosóberendezések mint például a Kacher OC3, nem rendelkeznek olyan erősségű vízsugárral, ami maradéktalanul képes lelökni a légkondicionáló belső felületeire tapadt szennyeződéseket, ezért ezek a gépek nem alkalmasak klímatisztításra.

 

Sipos Ákos
klímatisztítás specialista

 

Back To Top